Bahan-bahan
2 kati daging lembu atau lain-lain daging
3 sudu besar ketumbar
1 sudu besar jintan manis
2 tahil lada kering
10 ulas bawang merah
7 ulas bawang putih
sedikit kunyit dan halia
3 biji kelapa
2 sudu besar gula pasir
garam secukup rasa
Cara membuatnya
1) Potong daging besar-besar dan bersihkan.
2) Rebus daging hingga empuk (simpan air rebusan daging).
3) Kemudian siatkan daging tersebut halus-halus.
4) Parut kelapa - 1/4 bahagian di buat kerisik. Selebihnya di perah santannya dengan air rebusan daging tadi.
5) Giling semua bahan rempah sehingga halus.
6) Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan rempah. Masukkan daging dan tuangkan santan dan biarkan mendidih. Kemudian masukan air asam jawa dan gula. Huraikan sedikit. Masak diatas api perlahan hingga kering.
No comments:
Post a Comment